De bevalling

Regie

Jij bepaalt, samen met je partner, hoe en waar je wilt gaan bevallen. Wij zullen al het mogelijke doen om die wensen te faciliteren. Bij de meeste vrouwen begint de bevalling met weeën en bij een enkeling met gebroken vliezen. Maar hoe het ook begint, je start altijd thuis. Sommigen vrouwen blijven thuis, anderen gaan naar het ziekenhuis, de keus is geheel aan jou. Als er een mogelijke complicatie is, dan zal de verloskundige de bevalling overdragen aan de zorgen van de gynaecoloog.


 

Veiligheid

Veiligheid gaat boven alles. De veiligste bevalling is een bevalling waarbij zo min mogelijk ingegrepen hoeft te worden. Het is belangrijk dat je tijdens de bevalling krachtige weeën hebt. Hoe sterker de weeën, hoe sneller de bevalling en hoe groter de kans op een vlot verloop, zonder complicaties.
De verloskundigen zijn er tijdens de bevalling volledig op gericht om jou tijdens dit proces te helpen en tot steun te zijn.

Pijn

Bevallingspijn kan heftig zijn. Een positieve overtuiging en houding ten opzichte van de pijn helpt. Het geeft je de kracht de normale angst en onzekerheid om te zetten in gevoelens van uitdaging en nieuwsgierigheid.
Pijn is een hulpmiddel bij de bevalling, het draagt namelijk bij aan de veiligheid van de bevalling. De pijn zet het lichaam aan tot het aanmaken van endorfine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de invloed van stresshormonen afneemt. Stresshormonen remmen de bevalling af dus hoe meer endorfine hoe beter. Tijdens de bevalling stromen de endorfinen en het bevalhormoon oxytocine via de placenta als liefdeshormonen naar je baby. De eerste uren na de bevalling hebben deze hormonen, zowel bij de moeder als het kind, een weldadige rol als hechtingshormonen. Nooit meer zijn er zowel bij de moeder als bij de baby zoveel hechtingshormonen actief.

Pijnstilling

Iedere vrouw heeft een andere pijngrens. Sommige vrouwen ervaren de pijn als te zwaar. Dan is effectieve pijnbestrijding mogelijk. Vrouwen bepalen zelf wanneer dit moment is aangebroken. Verloskundigen kennen de belangrijke functie van de pijn en zullen vrouwen daarom tijdens de weeën zo goed mogelijk helpen om met de baringspijn om te gaan.